Skip to main content

Et orkester i konstant forandring

Historien om Danmarks Underholdningsorkester er et rigtigt eventyr.

Og som ethvert godt eventyr rummer historien masser af modstand, kamp og en god morale. Da det folkekære DR Underholdnings Orkestret i 2014 kunne fejre 75-års jubilæum, blev festlighederne hurtigt overskygget af et medieforlig. DR’s bestyrelse besluttede med kort varsel at nedlægge orkestret. Det vakte enorm debat og utilfredshed både herhjemme og i udlandet. Et flertal i Folketinget forsøgte faktisk at redde orkestret. Mere end 36.000 danskere deltog i en underskriftsindsamling i protest mod lukningen, og medierne bragte stribevis af læserbreve, kronikker og artikler.

Musikere fra internationale orkestre som The Metropolitan Opera i New York, La Scala, Berliner Philharmonikerne og Wiener Philharmonikerne bakkede op om deres danske kollegaer. Musikere og kunstnere fra alle genrer deltog i kampen for orkestrets overlevelse.

På spillestedet Store Vega i København spillede blandt andre Mads Langer, Tim Christensen Birthe Kjær og Stig Rossen ved en hyldestkoncert støttet af Dansk Musikerforbund.

Musikken spiller stadig!

Orkestret kæmpede sig tilbage mod alle odds og står nu på helt egne ben under navnet Danmarks Underholdningsorkester. Orkestret er ejet af musikerne og har bevaret de dybe rødder i dansk musikliv.

Aktuelle koncerterSe vores arkiv med tidligere koncerter

Vidste du, at Danmarks Underholdningsorkester...

  • er ejet af musikerne
  • præsenterer koncerter i hele landet på tværs af genrer og generationer
  • har et stærkt samarbejde med erhvervslivet og kommuner i hele Danmark
  • har høstet international anerkendelse og vundet adskillige priser
  • internationalt er kendt som Danish Chamber Orchestra
  • prioriterer formidling til børn og unge højt
  • konstant er på udkig efter nye spændende partnerskaber

Orkestret blev grundlagt i 1939 af Danmarks Radio, dengang kaldt Statsradiofonien, som et supplement til det store Radiosymfoniorkester. Orkestret spillede dagligt i dansk radio gennem 75 år og var Danmarks mest kendte klassiske orkester.

Oprindeligt var orkestrets kernerepertoire den lette underholdningsmusik. Orkestret stod også for indspilninger af soundtracks til en række store TV-shows, serier og film. Eksempelvis Olsen Banden, Pelle Erobreren, En Kongelig Affære, Adams Æbler, Nikolaj & Julie, Riget, Nynne og DR's store Juleshow samt Jul på Slottet.

I 1990'erne steg ambitionsniveauet betydeligt, og orkestret gav koncerter med verdensberømte solister som Luciano Pavarotti og Placido Domingo og indledte et tæt samarbejde med Den Kongelige Danske Ballet. man begyndte også en flittig produktion af indspilninger af både nyere og ældre dansk musik og knyttede udenlandske dirigenter til sig.

Play Video

Se præsentationsvideo om orkestret

Danmarks Underholdningsorkester

Intermezzo

Highlights fra orkestrets historie. Fra de første takter til vejen mod selvstændighed

1939

Louis Preils Danseorkester tilknyttes Den Danske Statsradiofoni (nu DR) under navnet Radioensemblet.

1944

Navnet ændres til Statsradiofoniens Underholdningsorkester og Teddy Petersen ansættes som kapelmester.

1950

Orkestret får verdens første fastansatte kvindelige dirigent! I mere end 25 år lød det i radioen: "De hører Underholdningsorkestret dirigeret af Grethe Kolbe". Kært orkester har mange navne. Orkestret er blevet kaldt Danmarks Radios Underholdningsorkester og Radiounderholdningsorkestret helt frem til 1996. I daglig tale ofte forkortet til "Underholdningsorkestret".

1971

Mange dirigenter har slået tonen an. I 1971 dirigerer Kong Frederik IX orkestret på Frederiksberg Rådhus.

1982

Samarbejdet med Det Kongelige Teater indledes. 1982 er også året, hvor man for første gang kan opleve de populære Promenadekoncerter, der TV-transmitteres direkte fra Københavns Rådhus.

1986

Danmarks Radios Underholdningsorkester bliver ofte brugt når Danmarks Radio udgiver musik fra TV og serier. Orkestret medvirker derfor på en lang række albums. I 1986 sendes Jul på Slottet første gang, og mens danskerne synger "Det' sørme, det' sandt, de'cember" spiller orkestret til.

1987

Børge Wagner står som alle dirigenter med ryggen til sit publikum. Alligevel er han et kendt og elsket ansigt blandt mange. Wagner er chefdirigent fra 1986 til 1996.

1993

Koncert med Luciano Pavarotti på Rosenborg, og Placido Domingo i Parken. Nu starter en helt ny tradition med udendørskoncerter. I 1994 afholdes den første slotskoncert på Ledreborg Slot. I slotsparken samles mere end 20.000 publikummer årligt, og de folkekære koncerter bliver en fast tradition i mere end 21 år med Underholdningsorkestret som flagskib.

1996

Danmarks Radios RadioUnderholdningsOrkester er ikke ligefrem et mundret navn. I 1996 skifter Danmarks Radio navn til DR. I den forbindelse omdøbes orkestret til DR RadioUnderholdningsOrkestret.

1997

Adam Fischer dirigerer første gang orkestret i 1997. I januar 1999 tiltræder han officielt som chefdirigent. Med Adam Fischer er døren til international turnévirksomhed åbnet.

2015

På engelsk kendes orkestret som Danish Chamber Orchestra og hædres med en ICMA Award for Mozarts samlede symfonier. Orkestrets chefdirigent Adam Fischer modtager Wilhelm Hansen Fondens hæderspris på 150.000 kr. Fischer vælger at donere hele beløbet for at videreføre Danmarks Underholdningsorkester.

2015

Danmarks Underholdningsorkester etableres i 2015 som et selvstændigt orkester, der ejes af musikerne.

Sådan begyndte historien om Louis Preils Danseorkester, der blev Danmarks mest kendte klassiske orkester.

Læs mere i vores avis - Efteråret 2023

Vil du have seneste nyt og særlige tilbud?

Vi har lavet et nyhedsbrev til dig som vil holdes opdateret. Du modtager seneste nyt om vores koncerter og får adgang til eksklusivt presale.