Universal Melodies


  • Dato: 3. Jul
  • Tid: kl. 20.30
  • Sted: Konservatoriets Koncertsal

En aften i spændingsfeltet mellem jazz og klassisk.

I forbindelse med Copenhagen Jazz Festival 2021 udforsker Danmarks Underholdningsorkester til koncerten ’Universal Melodies’ det musikalske univers, som opstår i mødet mellem den klassiske musik og jazzens traditioner. I samarbejde med solisterne Palle Mikkelborg (trompet), Cæcilie Balling (violin) og Nikolaj Hess’ jazztrio ’Spacelab’ præsenteres musik af tidens genrekrydsende komponister under ledelse af dirigent Carsten Seyer-Hansen. Koncerten bliver et gnistrende flot take på, hvordan to traditioner kan spejle sig i og løfte hinanden med et nutidigt blik på den akustiske, nordiske jazz og den ny-klassiske musik

Koncerten åbner med et værk, der på flere måder lader den musikalske inspiration flyde fra én genre til en anden:  Réponse Lutosławski er skrevet af komponist og guitarist fra The National, Bryce Dessner, som har skrevet værket efter intense studie af den polske komponist Witold Lutosławskis musik. Til koncerten præsenteres værkets første sats, Resonance.

Aftenens hovedværk er violinkoncerten ‘Melody’ skrevet af den danske komponist og klavervirtuos Nikolaj Hess. Værket er for strygeorkester, trommer og bas med Cæcilie Balling som solist, Mikkel Hess på trommer og Anders ‘AC’ Christensen på bas. Værket udfordrer formen for og lyden af den traditionelle klassiske violinkoncert med sine med nordiske klassiske klange, rytmiske skæve figurer og jonglering mellem fast og åben struktur.

Koncertens anden afdeling åbnes af den anmelderroste supertrio Hess/AC/Hess Spacelab i selskab med jazztrompetisten Palle Mikkelborg. De vil præsentere perler fra Hess’ poetiske og groovende strygerorkesterrepertoire, der blandt andet indeholder afstikkere til Shostakovich og Duke Ellington – først alene og senere i selskab med strygerne fra Danmarks Underholdningsorkester.

Cæcilie Balling er en up-and-coming violinist på den klassiske og genrekrydsende scene med sin helt egen lyriske, sensitive og stærke tone. I 2022 udgiver hun sit debutalbum på pladeselskabet Dacapo Records blandt andet indeholdende violinkoncerten ’Melody’. Balling og Hess har igennem en årrække haft et tæt samarbejde omkring undersøgelsen af sammensmeltningen af jazzen og den klassiske musiks traditioner, hvor blandet andet ’Melody’ et resultat af dette.  

Palle Mikkelborg er trompetist i højeste internationale klasse og kendt for sin helt unikke lyd. Han har optrådt i mange forskellige europæiske orkestersammenhænge og har siden 1964 virket i Radioens Big Band både som musiker, arrangør og dirigent. Palle Mikkelborg har modtaget adskillige hædersbevisninger, blandt andre Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1998, Nordisk Råds Musikpris i 2001 og Copenhagen Jazz Festival Honorary Award i 2011.

Program:
Bryce Dessner: Réponse Lutosławski, 1. sats: ‘Resonance’ for strygeorkester

Nikolaj Hess: Melody for soloviolin, strygeorkester, trommer og bas

Nikolaj Hess: Værker for jazztrio, solist og strygeorkester