fbpx

Haydn Skabelsen i Ribe Domkirke med Adam Fischer


  • Dato: 20. Nov
  • Tid: kl. 00.00
  • Sted:

Haydns storslåede oratorium ‘Die Schöpfung’ (Skabelsen) fra 1798 er en hyldest til verdens begyndelse. Ligesom sidste år opfører Danmarks Underholdningsorkester storværket hen mod årets afslutning sammen med korene Hymnia og Camerata, solister og Adam Fischer – denne gang i Ribe Domkirke. I Koncerthuset Müpa i Budapest er det en tradition hvert år 1. januar at fejre det nye år med en opførelse af Skabelsen, og i 2022 er Adam Fischer og Danmarks Underholdningsorkester inviteret til at opføre værket i Budapest – med den forudgående opførelse i Danmark.

Værket er en musikalsk skildring af Bibelens skabelsesberetning – hvor Gud på seks dage bringer verden fra kaos til orden – fortalt i overdådige tonemalerier. I musikken høres hvordan mørke forvandles til lys. De gnistrende lyn og blide snefnug, den brølende løve og nattergalens yndige sang.  

Som ærkeenglene Raphael, Uriel og Gabriel forkynder solisterne skabelsens faser sammen med koret. Oratoriet henter sin tekst fra skabelsesberetningen i 1. Mosebog og fra den engelske digter John Miltons ‘Paradise Lost’ (Det tabte paradis). Mennesket skabes på sjettedagen, og sidste del af værket skildrer det lykkelige møde mellem Adam og Eva i Edens Have. 

Dirigent: Ádám Fischer
Sopran: Mojca Erdmann
Tenor: Franz Gürtelschmied
Baryton: David Jerusalem.
Kammerkoret Hymnia
Kammerkoret Camerata