fbpx

Dødens Toner


  • Dato: 1. Jan
  • Tid: kl. 00.00
  • Sted:

Dødens Toner vender tilbage i 2022. Se mere her


Program:
Johannes Brahms: Tragisk Ouverture, op. 81.
Franz Schubert: Symphony no. 4 i c-mol, ‘Den tragiske’
Gabriel Fauré: Requiem, op. 48
Naja Marie Aidt: Uddrag fra Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage. Carls bog

Dirigent: Christoph Koncz
Solister: Sofie Elkjær Jensen & Aleksander Nohr
Kor: Lille MUKO
Forfatter: Naja Marie Aidt

Allehelgen er en tid, hvor vi mindes de døde og ifølge gammel tro er allertættest på dem. Til koncerten ’Dødens Toner’ bliver sorgen og døden sat i centrum gennem noget af den utroligt smukke kunst, der er skrevet om den. Aftenen vil både byde på storladen og dramatisk musik fra romantikken samt blide, næsten gennemsigtige toner i Faurés Requiem. Som spejling af musikken vil forfatteren Naja Marie Aidt læse uddrag højt fra sit mesterværk ‘Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage’. De gyldne vægge på Det Kgl. Teaters Gamle Scene vil danne ramme om aftenen.

Brahms navngav selv sin Tragisk Ouverture, der indleder koncerten, efter den turbulente og dramatiske karakter, der præger musikken. Også Schuberts Symfoni nr. 4 har fået titlen ’Den tragiske’ af komponisten selv. Efter de to romantiske storværker præsenteres Gabriel Faurés Requiem – en dødsmesse fra slutningen af 1800-tallet, som komponisten selv skrev om: “mit Requiem er fra start til slut båret af en menneskelig følelse af fortrøstning og tillid til den evige hvile”. Han fravalgte bevidst den traditionelle dramatiske Dies Irae-tekst om dommedagens pinsler og skabte i stedet et værk, der er overraskende lyst og blidt. Musikken opføres sammen med koret Lille MUKO og solisterne Sofie Elkjær Jensen (sopran) og Aleksander Nohr (baryton), som er to af den unge generations lysende operastjerner.

Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung og har siden skrevet digte, noveller, dramatik, sange og børnebøger. I 2017 udgav hun Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog, som blev belønnet med Weekendavisens Litteraturpris. I 2019 blev hun som den første dansker nogensinde nomineret til den amerikanske litteraturpris, National Book Award, for netop denne udgivelse. Naja Marie Aidt har modtaget en række priser for sit arbejde – blandt andet fik hun i november 2020 Det Danske Akademis Store Pris.

Christoph Koncz

Christoph Koncz

Christoph Koncz er en ung, fremadstormende østrig-ungarsk dirigent, som vil dirigere koncerten. På trods af sine blot 33 år har han allerede etableret sig internationalt både som violinist og dirigent. Han begyndte på Vienna University of Music som blot 6-årig og er nu koncertmester for 2. violinerne i Wienerphilharmonikerne. De senere år har han også slået sit navn fast som efterspurgt dirigent, hvor han har stået på dirigentpodiet i prestigefulde koncerthuse i Berlin, Cologne og München.