Skip to main content

Glæd jer til

2. juni

SpilOp: Sommerkoncert i Roskilde med Isam B og Katinka

B&U – storstilet afslutningskoncert på projektet SpilOp i Roskilde Kommune. Fri entré.

Se mere

15. - 17. juni

Folkemødet

Find os på Folkemødet 2023. Vi præsenterer en række koncerter og deltager i aktuelle debatter.

Se mere

29. juni

Pop-up koncert på Roskilde Festival

Vi bringer den klassiske musik ind på Roskilde Festivals eksperimenterende Platform-scene

Se mere

2. juli

Sommerkoncert i Tivolis Koncertsal

Nyd musikken og en sommerdag i Tivoli. Vi spiller værker af Beethoven, Mozart og Mahler.

Køb billetter

14. - 22. august

Syng Højt Opera

Danmarks største fællessangsturné for de mindste. Syng højt med Popsi og Krelle.

Se mere

1. - 3. september

Haydn Festival

3 dage med koncerter og events i Konservatoriets Koncertsal

Se spilletider

30. nov - 17. dec

Juleshowet med Burhan G

Traditionen tro tager Burhan G og Danmarks Underholdningsorkester på juleturné med et stort musikalsk show. Oplev hits som ’Tinka’, ‘Jeg i live’ og ‘Kalder mig hjem’.

Se spilletider

Brahms
Marathon

Lørdag 12. november

Konservatoriets Koncertsal
Frederiksberg

To koncerter

Kl. 15.00
Kl. 20.00

Chefdirigent

Adam Fischer

Skuespiller

Iben Hjejle

Oplev Brahms’ fire symfonier på én dag

12. november markerede vi både 25 års jubilæum med chefdirigent Adam Fischer og fejrer vores nye Brahms-udgivelse. Ved Brahms Marathon fremfører vi alle fire symfonier i løbet af to koncerter.

Skuespiller Iben Hjejle var med på scenen, hvor hun satte fokus på mennesket, komponisten og kunstneren Johannes Brahms. Her portrætteredes fire afgørende kvinder i Brahms’ liv, og måske nøglen til at forstå Brahms og hans monumentale kunst bedre.

På denne side kan du høre musikken og se mere om Brahms Marathon.

Medvirkende

Chefdirigent

Adam Fischer

Ved Brahms Marathon markerer vi 25 års tæt og banebrydende samarbejde med vores chefdirigent Adam Fischer.

I august 2022 udkom Adam Fischer og Danmarks Underholdningsorkesters nye indspilning af Johannes Brahms' fire symfonier. Vi fejrer udgivelsen ved Brahms Marathon lørdag 12. november i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg.

"De mange år har skabt fundamentet for en gensidig musikforståelse og en helt særlig spillestil, som er blevet bemærket langt ud over Danmarks grænser" fortæller Adam Fischer.

Ungarskfødte Adam Fischer (f. 1949) er uddannet på konservatoriet i Budapest med videre studier i Wien. Han er en særdeles efterspurgt dirigent inden for såvel opera som koncertrepertoire og har samarbejdet med en lang række førende internationale koncert- og operahuse. I 2019 modtog han den internationale Wolf-pris, blev udnævnt til Conductor of the Year af britiske Presto Classical og modtog en Orchestral Award af BBC Music Magazine for indspilningen af Mahlers 1. symfoni med Düsseldorf Symfonikerne. I 2022 modtog han den prestigefyldte pris Lifetime Achievement Award ved International Classical Music Awards (ICMA).

Vidste du, at Adam Fischer første gang dirigerede dette orkester i 1997 - det er præcist 25 år siden i år - I januar 1999 tiltrådte han officielt som chefdirigent. Med Adam Fischer blev døren til international turnévirksomhed åbnet. Siden 2001 har orkestret jævnligt gæstet Budapest Spring Festival, og i 2003 var vi for første gang præsenteret ved Mozartfestivalen i Manheim. I 2015 modtog Adam Fischer Wilhelm Hansen Fondens hæderspris på 150.000 kr. som en anerkendelse af hans mangeårige arbejde med orkestret. Fischer valgte at donere hele beløbet for at videreføre Danmarks Underholdningsorkester.

Glæd dig til at opleve Adam Fischer ved Brahms Marathon, operaen Orfeo samt Haydn Festival 2023.

Skuespiller

Iben Hjejle

Skuespiller Iben Hjejle er med på scenen, hvor hun sætter fokus på mennesket, komponisten og kunstneren Johannes Brahms

Skuespiller Iben Hjejle er med på scenen, hvor hun sætter fokus på mennesket, komponisten og kunstneren Johannes Brahms ved at fremføre fire nyskrevne tekster undervejs. Her portrætteres fire afgørende kvinder i Brahms’ liv, og måske nøglen til at forstå Brahms og hans monumentale kunst bedre.
Komponist

Johannes Brahms

Brahms er mere yndet end nogensinde, og dog har nok de færreste et tydeligt indtryk af manden bag musikken. Ved koncerterne kommer du tættere på det store musikalske ikon.

Brahms kæmpede i mange år med sin første symfoni, og han var mere end 40 år gammel, da han omsider var parat til at lade den uropføre. Han beskrev selv sine betænkeligheder ved at skrive i forlængelse af Beethoven: "I skulle bare vide, hvordan det er at høre kæmpens skridt lige bag sig!" Brahms var hele sit liv uhyre selvkritisk, og utallige af hans værker endte i papirkurven eller kaminen.

Flere af musikkens største skabere har et efterliv som mytologiske fabelvæsner eller filmidoler, og disse livsmyter kaster et særligt lys over deres musik. Men nogle forbliver skygger; sært slørrede skikkelser, vi kun kender som de gængse standardportrætter. Brahms er mere yndet end nogensinde, og dog har nok de færreste et tydeligt indtryk af manden bag musikken. Brahms' liv er ikke gjort af fængslende fortællestof - lidenskabelig kærlighed, skæbnenedslag, truende sygdom, mystik eller politiske overgreb. Ingen stormfulde ægteskaber, børn og familie, men et borgerligt, påholdende arbejdsliv præget af formidabelt håndværk, flid og selvkritik. Heller ikke Brahms' kærlighedsliv er romanstof. Det nære forhold til Robert Schumanns enke, Clara, var et uhyre stærkt, livslangt venskab, men næppe meget mere, trods energiske rygter, der udpeger ham som far til Schumanns yngste datter.

Manden med det maskuline skæg, med ølmeave, cigarstump og overdådig appetit var hverken et renæssancemenneske eller en godmodig bamse; han var en sky, akavet, pirrelig personlighed. I 1964 blev han inviteret til at give koncert her i København, kun få år efter det forsmædelige nederlag til Bismarcks Preussen. H.C. Andersen var blandt tilhørerne, alt var udsolgt, og yderligere to koncerter blev annonceret. Men ved en påfølgende festbanket forårsagede Brahms måbende indignation ved at lovprise Bismarck og foreslå Thorvaldsens Museum flyttet til Berlin. Det varede længe, før hans musik fik fodfæste i Danmark - og da den unge Carl Nielsen i efteråret 1894 besøgte berømtheden i Wien, mødte Brahms ham i døren med spørgsmålet "ligge det der endnu, museet?".

I marts 1896, 75 gammel, ramte en hjerneblødning Clara Schumann. Hun var døende, og i den første uge af maj skrev Brahms "Fire alvorlige sange". Clara døde 20. maj, men en banal misforståelse førte til, at Brahms kun med nød og næppe nåede begravelsen. "Nu kan jeg ikke længere miste nogen eller noget", hviskede han til de omkringstående.

Ved efterårets allehelgenkoncert Dødens Toner spillede vi netop Vier ernste Gesänge.
Du kan læse mere om Johannes Brahms i det trykte koncertprogram der udleveres ved koncerterne.

25 års jubilæum

"De mange år har skabt fundamentet for en gensidig musikforståelse og en helt særlig spillestil, som er blevet bemærket langt ud over Danmarks grænser" fortæller Adam Fischer.

Play Video

Se video med Adam Fischer

Mennesket, komponisten, kunstneren...

Han stod pludselig uden for vores gadedør og ringede på. Pigen lukkede op, og han insisterede på at tale med min mand, som gik derud. ”Herr Schumann, mit navn er Johannes Brahms, og De må undskylde, jeg sådan trænger mig på, men jeg er nødt til at vise Dem dette…!”

Sådan begynder en af de tekster Iben Hjejle vil fremføre på scenen. Johannes Brahms var dødeligt forelsket i verdens første kvindelige megastar på klaver, Clara Schumann, og hun var en af de kvinder der fik en afgørende betydning for Brahms' liv.

Teksterne er sammensat af Jesper Malmose til dette Brahms Marathon.

Koncertprogram

Kl. 15

Symfoni nr. 1 i C-mol, Op. 68

I. Un poco sostenuto – Allegro
II. Andante sostenuto
III. Un poco allegretto e grazioso
IV. Adagio – Allegro non troppo ma con brio

Symfoni nr. 2 i D-dur, Op. 73

I. Allegro non troppo
II. Adagio non troppo
III. Allegretto grazioso, quasi andantino
IV. Allegro con spirit

Kl. 20

Symfoni nr. 3 i F-dur, Op. 90

I. Allegro con brio – Un poco sostenuto
II. Andante
III. Poco Allegretto
IV. Allegro

Symfoni nr. 4 i E-mol, Op. 98

I. Allegro non troppo
II. Andante moderato
III. Allegro giocoso – poco meno presto
IV. Allegro energico e passionato – più allegro

Complete Symphonies

Sammen med chefdirigent Adam Fischer gør vi alt, hvad vi kan for at vise Brahms-symfonierne den respekt, de fortjener - og samtidig demonstrere orkestrets internationale niveau og ambitioner.

Se mere om Brahms' udgivelsen

Forslag til dig...