Chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, Ádám Fischer, fylder 70 år

09 | Sep | 2019

Mandag den 9. september fylder Danmarks Underholdningsorkesters ungarske chefdirigent, Ádám Fischer, 70 år.

Ungarskfødte Ádám Fischer har de seneste mere end 20 år fungeret som chefdirigent for Danmarks Underholdningsorkester, efter han tiltrådte stillingen i 1998 for det daværende DR UnderholdningsOrkestret.

Her har han formået at placere Underholdningsorkestret på den klassiske musiks verdenskort gennem især indspilningen af Mozarts og senest Beethovens samlede symfonier, der udkom i maj i år. Beethoven-projektet blev præsenteret ved en udsolgt koncert i Musikvereins store sal i Wien og fik en flot modtagelse både herhjemme og i udlandet.

En af verdens mest efterspurgte dirigenter
Ádám Fischer er i dag en af de mest efterspurgte dirigenter inden for både opera- og koncertrepertoirer og har dirigeret koncerter i stort set alle de store operahuse i Europa og USA.

I 1973 indledte Fischer sit langvarige samarbejde med Wiener Staatsoper, som i 2017 tildelte ham et æresmedlemskab af kompagniet. I 1984 debuterede han ved Paris Operaen med Rosenkavaleren og to år senere i La Scala i Milano med Tryllefløjten. I 1994 var turen kommet til New York, hvor han dirigerede Othello på Metropolitan.

Ádám Fischer har i løbet af karrieren optrådt sammen med nogle af verdens mest prestigefulde orkestre såsom Wiener Philharmonikerne, Tonhalle Orkestret fra Zürich, London Philharmonikerne, symfoniorkestrene i Chicago og Boston og en lang række andre orkestre. Siden 2015 har han desuden fungeret som chefdirigent for Düsseldorfer Symfonikerne.

Har grundlagt flere festivaler
Gennem årene har Ádám Fischer også engageret sig i andre projekter end dirigentgerningen. I 1987 var han med til at grundlægge Haydn Festival i den østrigske by Eisenstadt, hvor Haydn i mange år var ansat hos den berømte Esterházy-familie. I den forbindelse etablerede han også Det Østrig-ungarske Haydn Orkester, som han stadig samarbejder med i dag.

Et af de mest markante resultater af det samarbejde er indspilningen af Joseph Haydns komplette værker, som udkom i 2006 og selvfølgelig blev indspillet i Haydn Hall i Esterházy-paladset i Eisenstadt.

Samme år var Fischer med til at grundlægge den årlige festival Budapest Wagner Days i sin hjemby, hvor han siden har fungeret som kunstnerisk leder. Festivalen har senest budt på en særdeles vellykket opførelse af operacyklussen Nibelungens Ring i 2019.

70 år og stadig i fuld vigør
Selvom Ádám Fischer den 9. september runder endnu et skarpt hjørne og fylder 70 år, har den høflige ungarer ingen planer om at pensionere sig selv. I løbet af efteråret 2019 kan man blandt andet opleve ham sammen med Danmarks Underholdningsorkester, når de under overskriften Fischer & Brahms fortolker den store tyske romantiker Johannes Brahms.

Internationalt vil Ádám Fischer den kommende tid stå i spidsen for både Wiener Staatsoper og La Scala i Milano, mens han også arbejder på endnu en udgivelse: Denne gang er det Gustav Mahlers samlede værker, som Fischer tager under sine kyndige vinger sammen med Düsseldorfer Symfonikerne.