Få svar på de mest stillede spørgsmål


20. april 2016

Interessen for Danmarks Underholdningsorkester er stor.

Vi sætter meget pris på de mange spørgsmål, vi løbende får om orkestret. Her har vi samlet en række svar på de aktuelt mest stillede spørgsmål.

HVAD SPILLER DANMARKS UNDERHOLDNINGSORKESTER?

 

Orkestret præsenterer koncerter med store klassiske mesterværker og fremragende solister under ledelse af chefdirigent gennem 18 år, Adam Fischer.

Samtidig vil vi være hele landets underholdningsorkester.  Derfor vil vi rejse landet rundt med store shows, hvor publikum kan synge med og feste sammen til verdenskendte hits og evergreens fra alle tider.

Vi vil lave fejende flotte, festlige klassiske koncerter! Underholdningsorkestret er specialister i Lumbye, Gade og Strauss. Vi vil gerne sætte det ind i en ny ramme, hvor vi også fortæller historier, fx ved at præsentere de skønneste perler fra den danske revy- og visetradition.  Disse koncerter er dog afhængige af, at vi får skabt et mere solidt økonomisk fundament under orkestret.

HVAD ER DEN MUSIKALSKE AMBITION PÅ LÆNGERE SIGT?

 

Danmarks Underholdningsorkester har en fornem tradition for, at lave underlægningsmusik til danske film. Eksemplerne er talrige og går langt tilbage: ’Olsenbanden’ og ’Matador’ hører til blandt det folkekære fælleseje.  Mere aktuelle eksempler er Lars Von Triers ’Riget’, DR’s tv-serie ’Sommer’ eller ’filmen ’En kongelig affære’.

I dag indspilles filmmusik primært i udlandet, men det vil vi gerne ændre på! Danmarks Underholdningsorkester har den fleksibilitet som film- og tv-producenterne har behov for, og vi er åbne for at indgå nye typer af musikalske samarbejder.  Ud af dette følger naturligvis en række spændende koncertformater, hvor lyd og billede, skuespil og musik går hånd i hånd.

Samarbejde med musikskoler, folkeskoler og amatørmusikalske aktører har altid været en vigtig del af orkestrets virksomhed. Danmarks Underholdningsorkester vil derfor i de kommende år etablere sig som en professionel samarbejdspartner på dette område. Vi vil spille koncerter for og med børn og unge og åbne nye døre til store musikalske oplevelser gennem nyskabende pædagogiske projekter.

Og så skal det ikke være nogen hemmelighed, at den danske samtidige kompositionsmusik ligger vores hjerte nær. Vi vil ikke opgive håbet om, at vi i fremtiden får lejlighed til at arbejde med den danske samtidsmusik.

HVOR HØRER ORKESTERET TIL?

 

Danmarks Underholdningsorkester har intet fast koncerthus. Vi præsenterer vores koncerter på venues, der passer til musikken og her ud over turnerer vi rundt til de spillesteder og store venues, der har ønske om og kapacitet til at huse os. Det ser vi som en styrke for os og for musikbranchen.

ER ØKONOMIEN UNDER ORKESTRET SIKRET?

 

Nej, økonomien under orkestret er endnu ikke sikret. Vi har sikret det helt afgørende samarbejde med Adam Fischer helt frem til og med 2018. Samtidig har vi sammen med en række aktører i musikbranchen været i stand til at udvikle en række koncerter til det store danske koncertpublikum over hele landet.

Men det er fortsat afgørende for orkestrets fremtid, at vi modtager en politisk håndsrækning i 2016 eller på anden vis får trukket et økonomisk sikkerhedsnet ud under orkestrets drift.

EJER MUSIKERNE ORKESTERET OG ER DE FASTANSAT?

Ja, musikerne ejer Danmarks Underholdningsorkester. I maj 2015 besluttede musikerne, at etablere et aktieselskab bag orkestret. Musikerne skød kollektivt aktiekapitalen ind i selskabet og ansatte en direktør.

Aktuelt er musikerne ikke fastansat på fuld tid. De er betalt for de job, som de medvirker i. Ambitionen er på sigt at skabe en koncertaktivitet af en sådan volumen, at musikerne kan betragte Danmarks Underholdningsorkester som deres primære arbejdsplads.

HVEM KAN HYRE ORKESTERET?

 

Som privat orkester er vi interesserede i at etablere nye samarbejdsrelationer, men vi vil ikke give køb på kvaliteten.

Det betyder, at vi gerne går i dialog med nye samarbejdspartnere og at vi altid med imødekommenhed og nysgerrighed vil gå alle slags interessenter i møde. Forudsætningen er, at vi altid kan præstere på højeste niveau.

Musikere fra Danmarks Underholdningsorkester optræder også i mindre konstellationer.

I 1993 spillede vi som det daværende DR Underholdningsorkester sammen med den store tenor Pavarotti. Her oplevede man for første gang, at den klassiske musik og operaen kunne glæde det store brede publikum. Noten er en hilsen fra en begejstret gæst.
I 1993 spillede vi som det daværende DR Underholdningsorkester sammen med den store tenor Pavarotti. Her oplevede man for første gang, at den klassiske musik og operaen kunne glæde det store brede publikum. Noten er en hilsen fra en begejstret gæst.
FAKTA OM ORKESTRET 

– opstod som Fugl Fønix, da DR Underholdningsorkestret blev lukket ved årsskiftet 2014/2015

– drives som et aktieselskab

– er ejet af musikerne, mens drifts- og ledelsesansvaret er placeret i en bestyrelse bestående af repræsentanter fra dansk erhvervsliv og kulturliv

– består af 42 musikere, hvoraf hovedparten er de oprindelige musikere i DR Underholdningsorkester

– aktuelt er finansieringen af Danmarks Underholdningsorkesters samarbejde med Adam Fischer etableret i en årrække frem til udgangen af 2018

– bestyrelsen og ledelsen arbejder i 2016 på at konsolidere orkestret bredere. Målsætningen er at skabe politisk opbakning og etablere nye samarbejdskonstruktioner med dansk erhvervsliv